Zoeken
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content

Wat is eerstelijnspsychologie?

`Eerstelijns` wil zeggen dat u, net als bij de huisarts, zelf kunt bellen voor een afspraak. U vindt een eerstelijnspsycholoog vaak dichtbij huis. De eerstelijnspsycholoog is er voor volwassenen, jongeren en kinderen. Wanneer een verzekering de kosten van een eerstelijnspsycholoog vergoedt, heb je een doorverwijzing van de huisarts nodig. Een eerstelijnspsycholoog gebruikt meestal een kortdurende behandeling (ca. 10 sessies) en werkt voornamelijk probleemgericht. Ook zijn ze niet gespecialiseerd in één specifieke richting.

De centrale elementen die we in deze definities terugvinden zijn:

  • Doelstelling is het verhogen van de zelfredzaamheid en autonomie van de patiënt;
  • Vrij consulteerbaar;
  • Dichtbij huis;
  • Vroegtijdige klinisch psychologische begeleiding;
  • Generalistische klinisch psychologische begeleiding;
  • Kortdurend;
  • Gericht op de hulpvraag, probleem en context waarmee de patiënt zich aanmeldt;
  • Werking binnen de eerstelijn.

Het verloop

Aanmelding

De aanmelding kan gebeuren via e-mail of telefonisch +32 (0)9 352 00 10.

Graag zouden we bij de aanmelding kort horen wat de klachten zijn waarvoor je hulp zoekt en wordt er een eerste gesprek ingepland. Indien ik jouw oproep niet meteen kan beantwoorden, spreek dan gerust een boodschap in. Ik bel jou dan zo spoedig mogelijk terug. Het sturen van een sms is ook altijd een mogelijkheid.

Indien u digitaal een afspraak maakt neem ik ten laatste binnen twee (werk)dagen contact met jou op voor het inplannen van een eerste afspraak.

De aanmelding kan eveneens gebeuren door middel van een doorverwijzing van jouw huisarts, psychiater of een andere hulpverlener.

Alle consultaties gebeuren op afspraak. Dit kan in de praktijk of op verplaatsing plaatsvinden, zowel overdag als ’s avonds, naargelang jouw mogelijkheden.

Het eerste gesprek

Na de aanmelding word je uitgenodigd om alleen of samen met gezinsleden (partner, kinderen) op een eerste verkennend gesprek te komen. Tijdens dat gesprek proberen we samen de hulpvraag te verkennen en jouw verwachtingen van de therapie te bespreken. Ik leg mijn manier van werken uit en probeer om zo goed mogelijk een antwoord te bieden op jouw vragen.

Aangezien het belangrijk is dat je je op jouw gemak voelt bij een psycholoog, kan je na dit gesprek bepalen of je verder wilt gaan met de therapie of begeleiding. De duur en frequentie van de therapie worden in onderling overleg bepaald en kunnen ten allen tijde stopgezet worden. Alle stappen zullen steeds in samenspraak gebeuren en in alle vertrouwelijkheid.

Maak een afspraak

Contacteer ons vrijblijvend voor een afspraak.